Foodbook II
1500-1600
kcal
I. Zapiekane kanapeczki.
- Chleb razowy 80g
- Ketchup 15g
- Pesto 10g
- Ser 20g
- Feta 10g
- Oliwki 20g
- Pomidor 50g
Chleb smarujemy ketchupem i Pesto. Na to
kładziemy ser, oliwki, fetę i pomidora. Na koniec posypujemy oregano. Wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 15 min.
II. Musli
- Musli z rodzynkami 30g
- Serek Danio 50g
- Jabłko 60g
Musli mieszamy z serkiem, na to
kładziemy pokrojone jabłko.
III. Gulasz
- Wołowina 100g
- Ryż 50g
- Cebula 50g
- Koncentrat pomidorowy 20g
- Mąka 15g
- Oliwa 5g
- Chili, kminek, papryka, tymianek, liść laurowy
Ryż gotujemy wedle wskazówek na
opakowaniu.
Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę. Wołowinę kroimy w kostkę większą i wrzucamy jak się cebula zarumieni.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i koncentrat. Wszystko dusimy aby mięso
zmiękło. Na koniec zagęszczamy wszystko mąką.
IV. Ciasto marchewkowe -1 kawałek
Z porcji wyjdzie 10 kawałków:
- 1,5 szklanki marchewki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- Pół szklanki oleju
- Pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Pół łyżeczki soli
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy olej. W osobnej misce mąkę mieszamy z proszkiem, sodą , solą
i dodajemy to do masy. Wsypujemy cynamon i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy
startą marchewkę na tarce tylko mieszając wszystko już samą łyżką. Przelewamy
do blachy i pieczemy 45-55 min 180 C.
V. Sałatka hawajska
- Chleb graham 80g
- Pierś z kurczaka 80g
- Ananas 60g
- Kukurydza 40g
- Olej 5 ml
- Majonez lekki Hellmanns 30g
- Sól , pieprz, curry
Kurczaka posypujemy przyprawmi i smażymy
na oleju . Następnie przekładamy do miski, kroimy ananasa , dodajemy kukurydzę.
Na koniec mieszamy wszystko z majonezem. Sałatkę jemy z chlebem.
2700-2800
kcal
I. Zapiekane kanapeczki.
- Chleb razowy 180g
- Ketchup 15g
- Pesto 20g
- Ser 40g
- Feta 40g
- Oliwki 30g
- Pomidor 100g
Chleb smarujemy ketchupem i Pesto. Na to
kładziemy ser, oliwki, fetę i pomidora. Na koniec posypujemy oregano. Wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 15 min.
II. Musli
- Musli z rodzynkami 50g
- Serek Danio 100g
- Jabłko 120g
Musli mieszamy z serkiem, na to
kładziemy pokrojone jabłko.
III. Gulasz
- Wołowina 200g
- Ryż 100g
- Cebula 50g
- Koncentrat pomidorowy 20g
- Mąka 15g
- Oliwa 5g
- Chili, kminek, papryka, tymianek, liść laurowy
Ryż gotujemy wedle wskazówek na
opakowaniu.
Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę. Wołowinę kroimy w kostkę większą i wrzucamy jak się cebula zarumieni.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i koncentrat. Wszystko dusimy aby mięso
zmiękło. Na koniec zagęszczamy wszystko mąką.
IV. Ciasto marchewkowe -2 kawałki
Z porcji wyjdzie 10 kawałków:
- 1,5 szklanki marchewki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- Pół szklanki oleju
- Pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Pół łyżeczki soli
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy olej. W osobnej misce mąkę mieszamy z proszkiem, sodą , solą
i dodajemy to do masy. Wsypujemy cynamon i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy
startą marchewkę na tarce tylko mieszając wszystko już samą łyżką. Przelewamy
do blachy i pieczemy 45-55 min 180 C.
V. Sałatka hawajska
- Chleb graham 100g
- Pierś z kurczaka 120g
- Ananas 60g
- Kukurydza 40g
- Olej 5 ml
- Majonez lekki Hellmanns 30g
- Sól , pieprz, curry
Kurczaka posypujemy przyprawmi i smażymy
na oleju . Następnie przekładamy do miski, kroimy ananasa , dodajemy kukurydzę.
Na koniec mieszamy wszystko z majonezem. Sałatkę jemy z chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz